GezondheidHoe werkt een koelwagen?

Hoe werkt een koelwagen?

Je hebt vast wel eens van een koelwagen gehoord. Koelwagens zijn ontzettend handig voor supermarkten, slagerijen en andere bedrijven die voedsel vervoeren. Ook festivals maken vaak gebruik van koelwagens. Maar hoe werkt zo’n koelwagen eigenlijk precies? Waarom kiezen bedrijven ervoor om een koelwagen te leasen of aan te schaffen? En wanneer worden ze precies gebruikt? Daar willen we je in deze blog meer over vertellen, dus lees vooral verder!

Wanneer worden koelwagens gebruikt?

Je hebt dus vast wel eens van koelwagens gehoord en ze misschien ook wel eens zien rondrijden. Maar waarvoor en door wie worden ze nou eigenlijk precies gebruikt? Nou, veel supermarkten, slagers of andere bedrijven die te maken hebben met producten die gekoeld moeten worden tijdens transport gebruiken koelwagens om de producten koud te houden. Ook worden koelwagens vaak ingezet bij grote feesten of festivals waar voedsel of drank naar vervoerd moet worden. Een koelwagen houdt deze producten tijdens de rit koel waardoor de goederen niet snel zullen bederven. Bij festivals wordt dan ook vaak gekozen voor een koelwagen leasen, omdat ze de koelwagen niet altijd nodig hebben. Een koelwagen leasen is ook mogelijk voor een particulier. Winkels kiezen er vaker voor om een koelwagen te kopen, omdat ze het bijna dagelijks nodig hebben en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden.

Hoe werkt een koelwagen?

Dus hoe werkt zo’n koelwagen precies? Nou, de wagen is voorzien van een zogenaamde koelmotor. Deze motor zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelwagen koel blijft. Je hebt verschillende wagens die tot verschillende temperaturen kunnen koelen. Een gemiddelde koelwagen koelt tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus perfect voor het vervoeren van goederen die niet mogen opwarmen of mogen ontdooien. Zo worden de producten dus zo lang mogelijk goed gehouden en dit zorgt voor een vermindering van voedselverspilling. Een koelwagen kan bovendien ook producten verwarmen tot ongeveer 12 graden Celsius, het is dus multifunctioneel omdat het kan verwarmen en kan koelen!

Belangrijke factor: isolatie

Een erg belangrijke factor van een koelwagen is dat het goed geïsoleerd moet zijn. Je hebt namelijk te maken met een groot temperatuurverschil van binnen de koelwagen en daarbuiten. De wagen moet goed geïsoleerd worden zodat de koude lucht niet zomaar kan ontsnappen naar buiten en zodat warme lucht niet naar binnen kan. Om die reden worden de wanden, de vloer en het dak van de koelwagen voorzien van isolatiemateriaal zodat dit probleem voorkomen wordt. Het blijft dus altijd koel in de wagen.

 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten