AlgemeenFietshelmen: waarom zou je er altijd eentje moeten dragen?

Fietshelmen: waarom zou je er altijd eentje moeten dragen?

Heb je weleens in het buitenland gefietst? Dan bestaat er een grote kans dat je daar verplicht een fietshelm moest dragen. In tegenstelling tot Nederland zijn in het buitenland fietshelmen namelijk vaak verplicht. Waarom? Omdat het grote problemen kan voorkomen. Toch dragen maar weinig mensen in Nederland een fietshelm. Dit komt voor een groot deel doordat wij gewend zijn om te fietsen zonder helm. Maar wat als we een ongeluk krijgen? In dit artikel lees je precies waarom het dragen van een fietshelm zo belangrijk is.

Fietshelmen kunnen zwaar hoofdletsel voorkomen

Er gebeuren vrijwel dagelijks vervelende ongelukken in het verkeer. Bij een groot deel van deze verkeersongevallen zijn één of meerdere fietsers betrokken. Deze fietsers hebben, in veel van de gevallen, na de val last van hoofdpijnklachten. De kans op ernstig hoofdletsel is dan ook aanzienlijk bij een ongeluk in het verkeer. Fietshelmen kunnen dit risico enorm verminderen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het risico op ernstig hoofdletsel met 60 procent afneemt wanneer je een fietshelm draagt. Je zou dus kunnen zeggen dat het dragen van een goede fietshelm letterlijk je leven zou kunnen redden.

Een helm biedt goed comfort

Veel mensen denken nog altijd dat fietshelmen oncomfortabel zijn. Dit komt van vroeger, toen de helmen nog werden gemaakt van enkel hard plastic. Tegenwoordig zijn er echter honderden fietshelmen op de markt, en ze zijn allemaal gemaakt met uitstekende materialen. Tijdens het productieproces wordt er namelijk rekening gehouden met de fietser. Zo beschikken de meeste fietshelmen bijvoorbeeld over luchtopeningen, waardoor je hoofd beter wordt geventileerd. Daarnaast kun je de fietshelm ook zelf strakker of losser maken, waardoor je de volledige controle behoudt.

Fietshelmen zijn geschikt voor jong en oud

We hebben allemaal een fietshelm nodig, maar er zijn mensen in het verkeer die meer behoefte hebben aan bescherming dan anderen. Neem bijvoorbeeld kleine kinderen. Wanneer je een kind nét hebt leren fietsen, is het niet zo vreemd als het een keer misgaat. Oefening baart kunst, zeggen we immers. Maar je wilt je kind natuurlijk wel optimale bescherming kunnen bieden. Daarom is het slim om een fietshelm te kopen. Maak je geen zorgen, want fietshelmen zijn verkrijgbaar in hele kleine maten. Daarnaast zijn fietshelmen voor kinderen ook nog verkrijgbaar in leuke designs en kleuren. Het is dus helemaal geen straf om met een fietshelm te fietsen. Ook de senioren kunnen behoefte hebben aan een fietshelm. Hun lichaam is immers kwetsbaarder, waardoor ze de extra bescherming goed kunnen gebruiken. En ook voor de senioren hebben de fietshelmen allerlei leuke kleuren!

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten