FinancieelHypotheken 101

Hypotheken 101

In deze tijd een huis kopen; je moet het maar kunnen. Even serieus, het is op dit moment niet makkelijk; of je nu een starter bent op de woningmarkt, of je met je gezin naar een groter huis wil voor de extra ruimte, of iets ertussenin. Maar het is wél mogelijk, zeker als je een goede hypotheek afsluit en extra goed op alles let. Dus, wat zijn nu de dingen waar je op moet letten en de stappen die je moet ondernemen om een goede hypotheek, met een goede hypotheekrente, af te sluiten? En wanneer kies je ervoor om hypotheek verhogen te overwegen? 

Een flinke lening 

Even terug naar de basis; een hypotheek is een soort grote lening die je bij een bank afsluit om een huis te kunnen betalen. Huizen zijn namelijk, voor de gemiddelde Nederlander, alleen niet te betalen. Dat is logisch; daar hoef je niet van te schrikken. Dat werkt voor bijna iedereen zo. De hypotheek is er om het gat te overbruggen tussen jouw budget en de huizenprijzen. Een hypotheek wordt berekend op basis van een aantal factoren. Hierbij kan je denken aan het inkomen van de persoon of personen die de hypotheek willen afsluiten (vaak wordt het gezamenlijk inkomen van een stel meegerekend, bijvoorbeeld). Ook worden schulden als de studieschuld meegenomen in de berekening van een hypotheek. Net zoals bij elke lening maakt de bank een risicoanalyse; hoe ‘veilig’ is het om geld aan jou/jullie te lenen voor het kopen van een huis? En net zoals bij elke andere lening los je een hypotheek maandelijks af, vaak over een periode van 20 tot 30 jaar, of tot je het huis weer verkoopt. Dit komt ook regelmatig voor; mensen blijven tenslotte vaak niet zo lang in hetzelfde huis wonen.

Breek je brein niet

Het belangrijkst bij het afsluiten van een hypotheek is er je tijd voor nemen. Ook is het geen slecht idee om advies te vragen bij vertrouwde partijen of zelfs financieel adviseurs—het is tenslotte hun werk. Het is ook mogelijk je hypotheek te verhogen, ook later in je traject. Hierbij neem je een hogere rente (simpelweg omdat je meer moet terugbetalen en je de overeenkomst veranderd—je maandelijks te betalen bedrag gaat dus vaak omhoog bij deze keuze) maar krijg je ook een nieuw bedrag te besteden. Dit kan een keuze zijn als het financieel wat minder gaat. 

 

Hypotheken zijn dus eigenlijk niet zo eng. Het zijn grote leningen, het gaat om veel geld, dus denk er absoluut over na; maar laat je er ook niet door intimideren. 

 

 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten