ZakelijkWanneer kun je te maken krijgen met het recht?

Wanneer kun je te maken krijgen met het recht?

Recht is overal. Dit weet een rechtenstudent of een advocaat maar al te goed. Vanaf het moment dat de studie begint wordt dit erin geprent. Overal is het recht te vinden en overal kun jij het gebruiken. Daarnaast is de rechtzoekende een breed begrip; iedereen kan het zijn. Maar voor de niet jurist is het een stuk minder normaal dat het recht overal in wordt gevonden. Hij of zij is hier niet zoveel mee bezig. Hij of zij ziet dat niet zo terugkomen. Dat is niet erg, maar we willen er graag verandering in brengen. We gaan dat ook zeker doen. We doen dit door in te gaan op situaties waarin je in aanraking komt met het recht. We zullen je concrete voorbeelden geven en hier verschillende rechtsgebieden bij betrekken. Zo wordt het ook voor jou als niet jurist een levend verhaal en geen saaie wettenbundel meer!

Ongeluk

Het komt veel voor; een ongeluk. Dagelijks crasht iemand wel met zijn auto tegen een gebouw, gaat er iemand spookrijden of knalt een vrachtwagen bovenop een Renault Twingo. Het is erg vervelend, maar het gebeurt wel. Een ongeluk veroorzaakt schade en deze schade moet vergoed worden door degene door wiens toedoen de schade is ontstaan. In gevallen waar er fysieke schade of financiële schade is geleden noemen we dit letselschade. Een letselschade advocaat Rotterdam bijvoorbeeld kan je dan helpen die schade vergoed te krijgen. Dit noem je over het algemeen een letselschadevergoeding, maar het kan in geval van emotionele schade ook smartengeld worden genoemd. De advocaat gaat dan voor je aan de slag zodat je krijgt waar je recht op hebt. In sommige gevallen kan dit behoorlijk veel zijn, bijvoorbeeld als je (tijdelijk) niet meer kunt werken door het ongeluk. 

Ontslag

Als je ontslagen wordt, dan heb je zeker te maken met het recht. Hoe dan? Nou, ontslag is in vele gevallen wettelijk geregeld. Hetzij door standaardregelingen in het ontslagrecht, hetzij door contractuele bepalingen. Dit recht ziet toe op alles omtrent het ontslag; hoe lang iemand nog moet blijven werken, of hij of zij recht heeft op een vergoeding, of hij of zij rechtmatig is ontslagen en ga zo maar door. Het valt dan onder de noemer ‘arbeidsrecht’ en dit is een belangrijk onderdeel van het recht in het bedrijfsleven. Het arbeidsrecht zul je dus vast wel eens tegenkomen in je leven, of jij nu ontslag neemt of je ontslagen wordt. 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten