ZakelijkBeginnen met aanbesteden? Dit moet je weten!

Beginnen met aanbesteden? Dit moet je weten!

De overheid geeft jaarlijks voor miljoenen euro’s aan opdrachten aan het bedrijfsleven. In de wet staat dat dit vanaf bepaalde bedragen moet via een aanbesteding. Dit is een procedure waarbij elk bedrijf zich in kan schrijven voor de opdracht. De overheidsinstantie gunt de opdracht vervolgens aan de beste inschrijver. Wie de beste inschrijver is, wordt bepaald aan de hand van gunningscriteria. Het is de kunst je als ondernemer zo goed mogelijk in te schrijven, zodat jij de opdracht wint. Hoe je dat doet, lees je hieronder. Vraag jij je regelmatig af: wat is een aanbesteding? Of wil je weten of tendermanagement iets voor jou is? Na het lezen van deze blog weet je wat aanbesteden in grote lijnen inhoudt.

Inschrijven op aanbestedingen

Voor je je kunt inschrijven op een aanbesteding moet je de juiste aanbestedingen vinden. Deze worden online gepubliceerd, op platform TenderNed. Je vindt hier aankondigingen van opdrachten, waarop jij je kunt inschrijven. Voor je inschrijving dien je diverse documenten aan te leveren. De opdrachtgever, ook wel de aanbestedende dienst genoemd, moet aangeven welke informatie van belang is. Het is heel belangrijk dat je voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. Als jouw documenten niet voldoen aan de wensen en eisen word je uitgesloten van deelname. Zonde van al je tijd en energie!

Hier moet je rekening mee houden

Los van de wensen en eisen van de aanbestedende dienst zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zul je in de documenten die je aanlevert heel precies moeten zijn over jouw toegevoegde waarde en prijs. Uiteindelijk kiest een overheidsinstantie de goedkoopste aanbieder die de meeste kwaliteit levert. Jij moet de lezer dus overtuigen dat jij de beste partij bent. Dat doe je door concrete voorbeelden te noemen van behaalde resultaten die relevant zijn voor de opdrachtgever. Daarnaast moet je je documenten op tijd inleveren en mag je het aantal pagina’s niet overschrijden. Ook belangrijk: let op de toegestane grootte van het lettertype. Je zult de eerste niet zijn die wordt uitgesloten omdat je een te klein lettertype hebt gebruikt!

Aanbesteden uitbesteden

Klinkt dit je allemaal heel ingewikkeld in de oren? Eerlijk gezegd is aanbesteden ook best ingewikkeld. Je hebt te maken met allerlei (Europese) wet- en regelgeving. Je moet op tijd zijn, gebruikmaken van de mogelijkheid vragen te stellen, en goed kunnen schrijven. Heb je geen tijd voor een aanbestedingstraject? Dan is het slim dit uit te besteden aan een bureau dat hier ruime ervaring mee heeft. Zij kunnen jouw inschrijving verzorgen en de tender voor je winnen. Een handige optie als je geen ervaring hebt met een aanbesteding, maar wél graag wilt winnen. 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten