Farmaceutische bedrijven groeien de laatste jaren enorm snel. Dat is vrij logisch, want er is steeds meer vraag naar medicijnen en farmaceutische bedrijven kunnen de vraag moeilijk bijhouden. Farmaceutische bedrijven moeten dus blijven uitbreiden en dat zorgt voor een hoop werk. Zo moeten de afvalcontainers uitgebreid worden, maar ook is het belangrijk dat er nieuwe vriescellen en koelcellen gebouwd worden. Hier worden grondstoffen van medicijnen en medicijnen in opgeslagen. Als het om koelcellen en vriescellen voor een farmaceutisch bedrijf gaat, dan zijn daar andere regels aan verbonden. Welke regels dit zijn, vind je dan ook in dit artikel.
Je bent verplicht meerdere cellen te laten bouwen
Als farmaceutisch bedrijf draag je een enorme verantwoordelijkheid voor het bedrijf, de werknemers en de omgeving. Medicijnen worden gemaakt van chemische stoffen die giftig, bijtend en irriterend kunnen zijn. Deze stoffen zijn daarnaast vaak ook nog eens vlambaar en als bepaalde stoffen bij elkaar komen, dan is er zelfs sprake van ontploffingsgevaar. Het is in Nederland daarom verplicht gesteld dat farmaceutische bedrijven die zich bezighouden met produceren van medicijnen, meerdere cellen laten bouwen zodat stoffen niet bij elkaar opgeslagen worden.
Extra dikke wanden, plafond en vloer
Wanneer je een vriescel of een koelcel laat bouwen, is het belangrijk dat je ervoor kiest om extra dikke wanden en een dik plafond en vloer te nemen. Het kan voorkomen dat er brand uitbreekt in een koelcel of een vriescel. Het is dan wel zo belangrijk dat de brand zich niet kan verspreiden want dat kan rampzalige gevolgen hebben voor het bedrijf, de werknemers en de omgeving. Daarnaast is het hebben van dikke wanden en een dik plafond en vloer handig als je last krijgt van lekkages.
Je moet de cellen laten certificeren
Zodra de cellen opgeleverd worden door het bedrijf dat ze gebouwd heeft, kun je ze helaas niet direct in gebruik nemen. Dat heeft te maken met dat er meerdere instanties zijn die de cellen moeten controleren. Ze kijken voornamelijk of de cellen goed genoeg zijn voor de farmaceutische sector en krijgen aan de hand daarvan ook een certificering. Pas als de cellen een certificering hebben gekregen, heb je toestemming om er gebruik van te maken. Houd er wel rekening mee dat het certificeren van een cel enkele werkdagen in beslag kan nemen. Plan een levering daarom pas iets later in en voorkom dat je te weinig koelruimte hebt.