AlgemeenDIY: Je haar verfen

DIY: Je haar verfen

Veel mensen overwegen om thuis aan de slag te gaan met haarkleuring. De redenen hiervoor zijn divers en variëren van kostenbesparing tot het gemak van niet naar de kapper te hoeven. Thuis haarkleuring biedt ook de vrijheid om te experimenteren met verschillende kleuren zonder langdurige verplichtingen. Bovendien, met de verbeterde kwaliteit van de thuis-kleuring kits, wordt het steeds makkelijker om een salonwaardig resultaat te behalen in het comfort van je eigen huis.

Een ander aspect dat thuis kleuren aantrekkelijk maakt, is de controle die je hebt over het proces. Je kunt zelf bepalen hoeveel product je gebruikt, welke delen van je haar je wilt kleuren en hoe lang je de verf laat inwerken. Dit kan vooral handig zijn voor diegenen die gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten of die een zeer specifieke kleurwens hebben. Het zelf kleuren van je haar kan ook als een leuke, creatieve activiteit worden gezien waar je zelfs vrienden of familie bij kunt betrekken.

De beste haarverf kiezen voor thuisgebruik

Bij het kiezen van de juiste haarverf voor thuisgebruik is het belangrijk om te kijken naar zowel de ingrediënten als de kleurresultaten. Natuurlijke haarkleuring opties, zoals die van Wecolour, bieden vaak een milder alternatief voor de hoofdhuid en zijn minder schadelijk voor het haar. Deze producten bevatten vaak voedende ingrediënten die helpen bij het behouden van een gezonde haarglans en -structuur.

Natuurlijk vs chemisch

Het onderscheid tussen natuurlijke en chemische haarkleuring is significant. Chemische kleuringen kunnen agressieve stoffen bevatten zoals ammonia of peroxide die de haarstructuur kunnen beschadigen en leiden tot droogheid of breuk. Natuurlijke kleuringen daarentegen gebruiken vaak plantaardige ingrediënten en zijn vrij van ammonia, waardoor ze zachter zijn voor zowel het haar als de hoofdhuid.

De juiste kleur matchen

De kleur van de haarverf correct matchen met je natuurlijke haarkleur is cruciaal voor een natuurlijk uitziend resultaat. Merken zoals Wecolour bieden vaak een uitgebreid palet aan kleuren en geven advies over welke tinten het beste bij jouw natuurlijke haarkleur en huidtint passen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ondertoon van je huid; sommige kleuren kunnen warme of koele ondertonen hebben die al dan niet complementair zijn met je natuurlijke pigmentatie.

Stap voor stap je haar verven

Een goede voorbereiding is essentieel wanneer je thuis aan de slag gaat met haarkleuring. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt: handschoenen, een oud shirt of kleurschort, een timer en natuurlijk de haarverf zelf. Het is ook raadzaam om vooraf een allergietest te doen, vooral als je voor de eerste keer een nieuw merk of product probeert.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met verven, lees de instructies zorgvuldig door. Zorg dat je haar vrij is van stylingproducten en vuil, want dit kan invloed hebben op hoe de verf pakt. Breng wat vaseline aan langs je haargrens om huidverkleuring te voorkomen. Verdeel je haar in secties zodat je systematisch te werk kunt gaan en geen plekken mist.

Aan de slag met verven

Als je eenmaal begint met verven, werk dan snel maar nauwkeurig. Breng de verf eerst aan op de wortels en werk dan naar beneden toe naar de punten van je haar. Zorg ervoor dat elk gedeelte goed bedekt is en dat de verf gelijkmatig verdeeld is. Gebruik een timer om ervoor te zorgen dat je de verf niet langer laat zitten dan aanbevolen, wat kan leiden tot oververwerking en schade aan je haar.

Nazorg voor langdurig resultaat

Na het uitspoelen van de verf is het belangrijk om goede nazorg te bieden aan je pas geverfde lokken. Gebruik een conditioner of masker dat speciaal is ontworpen voor gekleurd haar om vocht in te sluiten en kleurvervaging tegen te gaan. Vermijd hete stylingtools direct na het verven en beperk blootstelling aan zonlicht waar mogelijk, omdat UV-stralen de kleur kunnen vervagen.

Veelgemaakte fouten bij thuis kleuren en hoe ze te vermijden

Een veelgemaakte fout bij thuis haarkleuring is het overslaan van de strandtest. Deze test helpt om te zien hoe je haar reageert op de verf en wat het eindresultaat zal zijn. Een andere fout is het niet nauwkeurig volgen van de tijd; te lang laten zitten kan schade veroorzaken, terwijl te kort niet genoeg kleurontwikkeling geeft.

Het gelijkmatig aanbrengen van de verf kan ook een uitdaging zijn. Sommige mensen vinden het moeilijk om de achterkant van hun hoofd te bereiken en missen stukken, wat resulteert in een vlekkerige look. Daarom kan het handig zijn om een vriend of familielid te vragen om te helpen met het verven, vooral in moeilijk bereikbare gebieden.

Haarverzorgingstips voor geverfd haar

Geverfd haar heeft extra verzorging nodig om gezond en levendig te blijven. Het gebruik van producten die specifiek zijn ontworpen voor gekleurd haar kan helpen om kleurvervaging te minimaliseren en schade te voorkomen. Zoek naar shampoos en conditioners zonder sulfaten, omdat deze minder strippend zijn voor zowel kleur als natuurlijke oliën.

Regelmatige diepe conditioning behandelingen zijn ook belangrijk om het vochtgehalte op peil te houden en het haar soepel te houden. Vermijd daarnaast overmatig gebruik van hitte-styling tools en bescherm je haar tegen zonlicht met hoeden of UV-beschermende sprays.

Wanneer naar een professional gaan

Hoewel thuis haarkleuring vele voordelen heeft, zijn er momenten waarop het beter is om naar een professional te gaan. Als je bijvoorbeeld een drastische kleurverandering overweegt, zoals van donker naar blond gaan, kan dit het beste worden overgelaten aan een ervaren kapper om beschadiging te voorkomen.

Professionals hebben ook toegang tot hoogwaardige producten en technieken die misschien niet beschikbaar zijn voor thuisgebruik. Als je twijfelt over welke kleur of techniek je moet gebruiken, of als je problematische haargeschiedenis hebt zoals eerdere kleurschade, kan een kappersbezoek je veel tijd, geld en teleurstelling besparen.

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten