AlgemeenDrie soorten speciaal bier

Drie soorten speciaal bier

Veel mensen houden van alcoholische dranken. Wijn en cocktails, maar ook bier doet het vaak goed onder de Nederlandse bevolking. De laatste tijd zijn de speciaal bieren, meestal van Belgische oorsprong, dan ook in opkomst. Speciaal bier is doorgaans wat sterker dan een normale pils. Ook heeft het vaak een wat specifiekere smaak. Soms is de smaak wat meer zoet en soms wat meer bitter. Dit hangt helemaal af van het gistingsproces, maar ook van de graansoort die is gebruikt. Het assortiment van speciaal bier is dan ook ruim. In dit artikel worden drie toegankelijke bieren voor je op een rijtje gezet, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Witte gij’t

Een toegankelijk speciaal bier is de Witte Gij’t. Dit is een witbier, dus niet zo heel sterk. Het alcoholpercentage is 5,3 procent. Het biertje is een witbier in een modern jasje. Door de toevoeging van een Amerikaanse hop is het bier licht fruitig van smaak. Het is dan ook een echte dorstlesser op een warme dag. Bij het biertje kun je lekkere romige en jonge kazen serveren. Daarnaast gaan salades, wit vis en kip goed met dit wit biertje. Het biertje kun je vaak krijgen in de supermarkt. Het wordt dan vaak verkocht in een blikje.

La Trappe dubbel

Naast de Witte gij’t is ook de La Trappe dubbel erg populair onder de speciaalbierdrinkers. Het bier wordt gebrouwen in een echte abdij, namelijk De Koningshoeven. Het bier heeft een mooie schuimkraag en is een beetje donkerbruin van kleur. Zoals een dubbel hoort te zijn, is de smaak van het bier zoet en fruitig. Door de zoetige smaak is het bier heel makkelijk te combineren met allerlei gerechten. Je kunt dan denken aan pittige en belegen kaas, maar ook aan een oliebol! Mocht je geïnteresseerd zijn in dit bier, dan kun je het gemakkelijk online verkrijgen. Je zou eventueel ook zelf langs kunnen gaan bij de abdij om daar je flesjes bier op te halen.

Tripel Karmeliet

Tot slot de Tripel Karmeliet. Dit bier is niet meer weg te denken uit het speciaalbier assortiment. In het bier kun je smaken van vanille, gist en citrus herkennen. Doordat er drie verschillende soorten granen in het bier zitten, merk je dat het bier droog, romig en zoet tegelijk smaakt. Net zoals het La Trappe bier wordt ook de Tripel Karmeliet gebrouwen in een klooster. Je kunt het bier meestal in de supermarkt in flesjes kopen, maar als je vrienden op bezoek krijgt, kun je ook via perfect draft karmeliet in een vat bestellen. 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten