ZakelijkJe magazijnbeheer optimaliseren? Het lukt met deze tips 

Je magazijnbeheer optimaliseren? Het lukt met deze tips 

Ben je manager of bedrijfseigenaar en wil je graag verbeteringen doorvoeren om de bedrijfskosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen? Wil je dat de werknemers veiliger werken, dat schade voorkomen wordt en optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte in het magazijn? Dan kun je dit realiseren door het magazijn van je bedrijf zo in te richten dat alle beschikbare ruimte optimaal benut wordt en dat het magazijn altijd netjes, geordend en veilig is. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder voor de beste tips.

 

  1. Kijk nog eens kritisch naar de inrichting van het magazijn

Optimalisatie begint bij de basis, in het geval van het magazijn is dit de magazijninrichting. Neem daarom de magazijninrichting nog eens kritisch onder de loep. Ga hierbij na of er voldoende ruimte is voor de in- en uitstroom van goederen, personeel, machines en bezoekers. Controleer ook of de medewerkers gemakkelijk bij alle opgeslagen producten kunnen als zij deze nodig hebben, of dat de magazijnstellingen niet goed geschikt zijn voor bepaalde producten. Ga ook na hoeveel opslagruimte je precies in het magazijn beschikbaar hebt en of je deze ruimte op dit moment wel voldoende benut. Aan de hand van deze eerste stappen kun je al een groot aantal verbeteringen doorvoeren. 

  1. Maak gebruik van het beste opslagsysteem

Ben je er in de eerste stap achter gekomen dat bepaalde producten niet op de meest efficiënte manier worden opgeslagen, bijvoorbeeld omdat medewerkers hier niet gemakkelijk genoeg bij kunnen? Dan is het belangrijk om te kijken welk opslagsysteem beter bij deze producten past. Ook kun je nagaan of je in jouw magazijn veel tijdelijke opslagruimte gebruikt voor specifieke producten. Indien dit het geval is, kun je ook overwegen om te werken met flexibele opslagsystemen, zoals verrijdbare magazijnstellingen voor pallets.

  1. Schakel een gespecialiseerd adviesbureau in 

Het optimaliseren van het magazijnbeheer is een belangrijk onderdeel van de supply chain. Het is zelfs zo belangrijk, dat er verschillende experts zijn op dit gebied die jou van advies kunnen voorzien om je magazijnbeheer en -processen te optimaliseren. Schakel dan ook een logistiek adviesbureau in om je van deskundig advies te laten voorzien. Dergelijke adviseurs kunnen je van gespecialiseerd advies voorzien dat volledig aansluit op de alledaagse situaties waar je binnen jouw bedrijf mee te maken hebt. De kosten de je maakt voor goede supply chain consultancy verdien je vaak meer dan terug, omdat het optimaliseren van bedrijfsprocessen en magazijnbeheer ervoor zorgt dat er meer productiviteit kan zijn, kosten verlaagd worden en dat processen efficiënter verlopen. 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten