FinancieelEen lening afsluiten doe je niet lichtzinnig

Een lening afsluiten doe je niet lichtzinnig

Wanneer je voor een grote uitgave staat kan de vraag "hoeveel kan ik lenen" wel eens door je hoofd spoken. Maar wat veel mensen zich vergeten af te vragen is hoeveel kan ik per maand terugbetalen. Die vraag is echter minstens zo belangrijk. Net als de vraag ofje leendoel het aangaan van een fikse lening echt wel waard is. Nu is een lening afsluiten niet meer zo gemakkelijk als een aantal jaren geleden. Er is meer controle en je moet allerlei bewijzen overhandigen dat je in staat bent de lening terug te betalen binnen de gestelde termijn. Toch kan een lening afsluiten je verder in de problemen helpen. Dit moet je natuurlijk altijd zien te voorkomen.

Een lening afsluiten om meer overzicht te krijgen

Het kan zomaar zijn dat je door de jaren heen bij verschillende instellingen leningen bent aangegaan. Je hebt een keer een tv gekocht op afbetaling bij één aanbieder en je hebt geld geleend voor een motor bij een andere aanbieder. Het gevaar van deze losse leningen is dat je het overzicht kwijt kunt raken. Je weet niet meer precies welke lening je wanneer moet betalen en om welk bedrag dat precies gaat. Daarbij kan het ook nog gebeuren dat je, als je een keer een betalingstermijn mist, je direct een fikse boete te betalen krijgt. Door een lening afsluiten en daar je andere leningen in onder te brengen, heb je nog maar met één partij te maken. Dat is wel zo overzichtelijk.

Waarvoor zou je geld lenen?

Een lening afsluiten doe je, eigenlijk, nooit als er een andere oplossing is. En dus zul je altijd eerst naar alle andere opties kijken voor je een lening afsluiten gaat. Maar is je wasmachine kapot en heb je geen spaargeld en geen andere opties om aan dat geld te komen, dan is een lening afsluiten soms toch de enige oplossing. Ook voor de aanschaf van een boot of een auto kun je een lening aangaan.

Geld lenen kost echt geld

Je betaalt namelijk altijd een bepaalde rente over je lening. Die rente kan best oplopen en dus kan het heel duur worden om geld te lenen voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt. Je zult de afweging moeten maken of je het betalen van de rente de moeite waard vindt. Sluit je een lening af? Dan is het al snel duidelijk hoeveel je per maand moet terugbetalen. Informeer ook altijd even naar de mogelijikheid om versneld af te lossen.

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten