GezondheidMagnesium, calcium en zink: drie onmisbare mineralen

Magnesium, calcium en zink: drie onmisbare mineralen

De meeste mensen weten wel dat je van alle vitamines voldoende binnen moet krijgen, maar mineralen zijn minstens net zo belangrijk. Van alle minderalen zijn er drie net wat belangrijker dan de rest, en dat zijn magnesium, calcium en zink. Als je een tekort hebt van een van deze mineralen kun je daar flink last van hebben, maar doordat het vrij algemene klachten zijn kunnen de symptomen ook ergens anders door veroorzaakt. Laat dus altijd je bloedwaardes controleren als je twijfelt, en ga nooit uit jezelf allerlei supplementen slikken.

Magnesium: het anti-stress mineraal

Voel jij je vaak gespannen, staan je spieren strak en slaap je slecht? Dan zouden magnesium capsules je zomaar kunnen helpen! Dit mineraal is namelijk (mede)verantwoordelijk voor geestelijke energie. Het is van invloed op ontzettend veel processen in je lichaam, zoals de normale werking van zenuwen, instandhouding van sterke botten en je natuurlijke energie in het lichaam. Zoals je ziet is het een heuse alleskunner, en kan je lijf niet zonder dit waardevolle mineraal. Bovendien gebruikt je lichaam meer magnesium in tijden van stress. Het zal je dus niks verbazen te horen dat veel mensen met een magnesiumtekort rondlopen, zonder zich daar overigens bewust van te zijn.

Calcium: goed voor je botten en zenuwen

Ook calcium is van groot belang. Calcium zorgt voor een normale spierwerking. Het is niet voor niets dat deze twee mineralen in balans moeten zijn in je lichaam. Om die reden worden calcium en magnesium vaak samen in een supplement aangeboden, eventueel vergezeld van zink, waar we verder in dit artikel op terugkomen. Calcium staat natuurlijk bekend als basis voor gezonde en stevige botten en tanden, maar het doet veel meer in je lijf dan dat. Als je een tekort hebt, zou je dat kunnen merken aan extreme vermoeidheid, spierkrampen (door een verstoorde werking van de zenuwen), tintelingen en een onregelmatige hartslag. Als je deze symptomen ervaart, is het dan ook slim om je huisarts te contacteren en je bloedwaardes te laten checken.

Zink: een echte alleskunner

Net als calcium en magnesium is ook zink een echte alleskunner. Wanneer mensen zink tabletten kopen doen ze dat echter veelal omdat ze huid- en haarklachten ervaren. Zink is namelijk medeverantwoordelijk voor de conditie van je huid en haar, en voedt beiden van binnenuit. Daarnaast is het ook van invloed op je hormonen en je immuunsysteem, en speelt het een rol in het behoud van een gezond gezichtsvermogen. Een tekort zul je dan ook zeker merken, waarna je het middels supplementen gemakkelijk aan kunt vullen.

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten