Onder de grond bevindt zich het riool. De riolering bestaat uit een systeem van buizen, putten en pompen. Dit alles om afvalwater en neerslag op een veilige en hygiënische manier af te kunnen voeren. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder!
Een stukje geschiedenis
Mensen en dieren produceren een enorme hoeveelheid aan afvalwater. Denk hierbij niet alleen aan het water dat je gebruikt om te douchen of je handen te wassen. Maar ook het water waarmee jij de wc doorspoelt. Toen de mens vroeger nog in kleine groepen leefde, was het niet zo moeilijk om al dit afval kwijt te raken. Het afval uit het water werd toen vaak door kleine micro-organismen verteerd. Ook werd de ontlasting van de mensen en dieren veelvuldig gebruikt voor de mest op het platteland. Toen de mensen in dorpen en steden gingen wonen, ontstonden de eerste problemen. Al het afval kon namelijk niet meer door de directe omgeving worden opgenomen. Zo ontstond de noodzaak om al het afvalwater snel en hygiënisch af te kunnen voeren.
Een goede werking van het riool
Om op een nette en hygiënische manier van afvalwater af te komen hebben de meeste goed ontwikkelde landen een stelsel onder de grond laten plaatsen: het riool. Omdat het afvalwater van mensen veel viezer is dan het water dat voorkomt uit neerslag, zijn er ook gescheiden rioleringen aangeschaft. Zo is er een riolering voor neerslag en eentje waar jouw ontlasting terecht komt wanneer je de wc doorspoelt.
Soms is er meer nodig
Om de kwaliteit van het riool te kunnen blijven garanderen, worden er vaak leidinginspecties uitgevoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van videocamera’s, spiegels en lampen. Alle waarnemingen worden opgeslagen in een online database. Constant komt het voor dat er vaste stoffen in de rioleringsbuizen zinken en als het ware blijven plakken. Daarom dienen de buizen periodiek gereinigd te worden. Het aantal keer dat dit dient te gebeuren, hangt af van de lokale omstandigheden in een gebied. Tóch kan het voorkomen dat het riool echt verstopt komt te zitten. Dit brengt vaak veel overlast met zich mee. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de stank die er vrijkomt. In dat geval zijn er speciale bedrijven gespecialiseerd in het ontstoppen van het riool bij jou in de buurt. Zo is er een ontstoppingsdienst met locaties verspreid over héél Nederland. Dus wil jij bijvoorbeeld je riool laten ontstoppen in de randstad? Geen probleem! Dan komt de ontstoppingsdienst langs voor het riool ontstoppen Amsterdam. Zo kunnen we blijven douchen, naar het toilet gaan of bijvoorbeeld in bad liggen zoveel als we willen!