GezondheidSociale hygiëne

Sociale hygiëne

Tijdens de corona pandemie werd er geadviseerd om uitgebreid je handen te wassen. Dit betekende minimaal twintig seconden je handen insmeren met zeep. Er was zelfs een heel stappenplan gemaakt, zodat je zeker wist dat je geen plekjes oversloeg. Nu, net na de pandemie, zijn veel mensen zich nog steeds bewust van hun hygiëne. En gelukkig maar, want ook een verkoudheid of griep kan voor sommige mensen fataal zijn. In dit artikel worden daarom een paar tips gegeven over hygiëne. Lees dus vooral verder als je in dit onderwerp geïnteresseerd bent.

Wat is hygiëne?

Voordat de tips besproken worden, is het belangrijk dat voor jou duidelijk is wat hygiëne precies is. Volgens het RIVM is hygiëne eigenlijk een verzamelnaam. Het zijn alle handelingen die zorgen dat mensen en dieren gezond blijven. Daarnaast worden met deze handelingen ziekteverwekkers uit de buurt gehouden.

Tip 1: handen wassen

Als je je hygiëne wilt verbeteren kun je je handen wassen na elk toilet bezoek, voordat je gaat koken, nadat je thuis komt van de supermarkt of van het openbaar vervoer, als je handen vies zijn, na het snuiten van je neus, na het hoesten, na het buitenspelen, na het verschonen van kinderen, na het aaien en knuffelen van huisdieren en tot slot na het schoonmaken. Het beste kun je je handen wassen met een antibacteriële zeep zoals die van dettol. Belangrijk is dat je ook je polsen meeneemt tijdens het handen wassen. En ook tussen je vingers wassen en je het gebied bij je duim, mag je niet vergeten. Het kan zijn dat al dit handen wassen er voor zorgt dat je handen een beetje droog worden. Toch moet je je hier niet door laten tegenhouden. Dit kun je namelijk gemakkelijk oplossen met een vettige crème, bijvoorbeeld van nivea.

Tip 2: schoonmaken

Naast je handen wassen is het ook belangrijk dat je leeft in een schone omgeving. Je kunt daarom het beste eerst droog schoonmaken, dus bijvoorbeeld stofzuigen. Daarna ga je nat schoonmaken door bijvoorbeeld te dweilen en je meubels af te nemen met een vochtige doek. Vergeet niet om je schoonmaakspullen zelf ook goed schoon te maken. Daarnaast is het aan te raden om van hoog naar laag schoon te maken en van schoon naar vies. Op die manier worden schonere oppervlakken niet weer opnieuw vies. Hoe vaak je moet schoonmaken is afhankelijk van de situatie. Een keukenblad kun je het beste iedere dag schoonmaken. Ook een WC en licht knoppen moet je regelmatig schoonmaken als je ziekteverwekkers wilt tegengaan. 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten