ZakelijkVoorkom ongelukken op de werkvloer 

Voorkom ongelukken op de werkvloer 

Wanneer er op de werkvloer gewerkt word met gevaarlijke machines of als er op de werkvloer sprake is van een gevaarlijke werkomgeving, is het belangrijk dat er voldoende geïnvesteerd word in de veiligheid van je werknemers. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen en plaatsen van borden die op gevaar wijzen, maar ook aan het trainen van je personeel hoe ze met gevaarlijke situaties om moeten gaan. Je wilt tenslotte dat je werknemers aan het einde van de dag terug naar hun gezin kunnen gaan en niet in het ziekenhuis belanden of zelfs omkomen. Ongelukken op de werkvloer kun je op verschillende manieren voorkomen. In dit artikel vind je enkele manieren waarmee je ongelukken op de werkvloer kan voorkomen.

 

Het plaatsen van borden 

Zoals eerder vermeld kun je werknemers wijzen op de aanwezigheid van gevaar. Dit is een van de manieren waarmee je ongelukken kan voorkomen. Elke keer dat de werknemer aan het werk gaat, komt de werknemer in contact met deze borden en word de werknemer eraan herinnert dat er sprake is van gevaar. Ook is het verstandig om borden op te hangen waarop bijvoorbeeld vermeld staat dat het verplicht is om werkschoenen of gehoorbeschermers te dragen. In sommige sectoren en op bepaalde werkvloeren is het zelfs wettelijk verplicht om zulke borden op te hangen. 

 

Maak de trappen veiliger 

Als er meerdere trappen aanwezig zijn op de werkvloer, bijvoorbeeld een trap naar de kantine, dan is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid van de trap. Het kan voorkomen dat de trap niet veilig genoeg is en dat werknemers uit kunnen glijden omdat ze te weinig grip hebben. Dit kan komen doordat je de verkeerde werkschoenen voor je werknemers hebt aangeschaft, maar in veel gevallen hebben werkgevers de verkeerde trap aangeschaft. Een trap kan je veiliger maken door trapmatten te plaatsen, maar ook door het plakken van antislip trap tape. 

 

Zorg voor aparte routes voor zwaar materieel 

Op veel werkvloeren word er gewerkt met heftrucks en ander zwaar materieel. Dit zijn zeer gevaarlijke machines en kunnen bij een aanrijding met een werknemer zelfs dodelijk zijn. Het is daarom in Nederland verplicht om voor heftrucks een aparte route te hebben waar alleen heftrucks mogen rijden en geen werknemers mogen lopen. Zo word de kans aanzienlijk verkleint dat er ooit een aanrijding plaats vind. Deze routes kan je het beste markeren met speciale markeringstape. 

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten