GezondheidBreng eens een bezoekje aan de audicien!

Breng eens een bezoekje aan de audicien!

Merk je dat je gehoor achteruit gaat? Of wordt het steeds vaker tegen je gezegd dat het lijkt of je niet goed hoort? Gok je antwoorden wanneer je denkt dat er een vraag wordt gesteld en zeg je iedere keer "hè?" als je met iemand in gesprek bent? Dan wordt het wel een keer tijd om een bezoekje aan de audicien te brengen. Of om de audicien bij jou thuis uit te nodigen. Het is in ieder geval de hoogste tijd om je oren te laten checken. Op de een of andere manier zijn gehoorapparaten nog steeds een item voor oude mensen. Waarschijnlijk hadden je opa en/of je oma wel zo'n ding. Maar de tijden veranderen.

Steeds jongere mensen gaan naar de audicien

Dat heeft vooral met de tijdgeest te maken. Hoeveel mensen ken je niet die de hele dag met hun koptelefoon op muziek aan het luisteren zijn? Als je er dan naast gaat zitten, kun je de liedjes woord voor woord verstaan. Nu geeft een beetje mobiel wel een melding als het geluidsniveau te hoog staat, maar dit valt gemakkelijk te negeren. Terwijl te veel lawaai in je oren echt schadelijk kan zijn. Eenmaal stuk worden ze niet meer beter. Een audicien is er dus ook voor jonge(re) mensen!

Een hip gehoorapparaat dat álles kan

Nou ja, alles? Maar je kunt met een modern gehoorapparaat meer dan alleen maar beter horen. Je kunt er ook je mobiel mee opnemen en berichten horen binnenkomen. Je kunt er muziek op luisteren of luisterboeken, en, ook niet onbelangrijk, je kunt precies bepalen welke geluiden jij wilt laten binnenkomen. De audicien kan je daar alles over vertellen. Zo kun je er, bijvoorbeeld, voor kiezen om de hele hoge tonen tijdelijk te filteren. Bijvoorbeeld wanneer je aan het pianospelen bent. Je kunt de apparaten zo instellen dat je, ook in gezelschap, geen woord meer mist. Hoe fijn is dat! En gewoon via een app!

Voor je een afspraak maakt

Voor je een afspraak maakt bij de audicien moet je even wat zaken regelen. Zo zul je eerst even langs de huisarts of de praktijkassistent moeten om je oren te laten uitspuiten. Als je oren schoon zijn, zijn de metingen die gedaan worden een stuk meer betrouwbaar. Ook is het altijd verstandig om even contact op te nemen met je zorgverzekering. Het kan zijn dat je een deel van de aanschaf van een gehoorapparaat vergoed krijgt. En dat is dan weer mooi meegenomen!

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten