Vrije TijdDe achtergrond van je favoriete drankje

De achtergrond van je favoriete drankje

Als iemand je naar je favoriete drankje vraagt denk je natuurlijk direct aan een heerlijk, warm, vers gezet kopje koffie. En gelijk heb je, want hoe fijn is het als die geur van koffie ’s ochtends in een vlaag voorbij komt en jij weet dat je de dag weer kunt beginnen. Oké, we kunnen heus wel zonder kopje koffie onze dag beginnen, maar je humeur en energielevel kan niet gegarandeerd worden. Want dat is wat koffie doet, het geeft energie. Of zit dat tussen onze oren en lijkt dit alleen maar zo? Eigenlijk is het best vreemd dat veel mensen niet weten waar koffie vandaan komt en wat de werking nu precies is. En dat terwijl we meerdere keren per dag een wandelingetje naar ons favoriete apparaat maken. In dit blog lees je daarom meer over koffie. Extra voordeel: de volgende keer als je die ongemakkelijke collega weer bij het apparaat treft heb je deze keer wél een goed gespreksonderwerp.

 

Oorsprong en verspreiding

Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Of tenminste, het gebied wat nu Ethiopië is. Daar groeide de koffieplant, de Coffea Arabica, in het tropisch regenwoud, waar de koffiebonen eerst als medicijn werd gebruikt. De Arabieren brachten de koffieplant over naar Jemen en later werd de monopolie op koffie doorbroken. De koffieplant werd verspreid naar diverse Europese kolonies en Midden- en Zuid-Amerika. In de tussentijd werden wel meer dan honderd koffiesoorten bekend, maar de meesten bleken niet geschikt voor consumptie.

 

Van boon tot drankje

Je zult je wellicht afvragen hoe jouw favoriete drankje nu wordt gemaakt vanuit zo’n boon. Wanneer de Koffiebonen van de plant worden geplukt, hebben deze nog zo’n 8 maanden nodig om te rijpen. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Vervolgens worden de bonen in water gedaan, waarna de onrijpe bonen er tussenuit worden gehaald. Vervolgens wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen in de zon gedroogd. De bonen worden iedere paar uur omgeroerd, waarbij het belangrijk is dat de bonen niet te droog worden. Nadat de bonen zijn goedgekeurd worden ze gebrand. Met een beetje olie worden ze in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen.

 

Verschillende soorten

Loop een hippie koffietent in Amsterdam binnen en je wordt al snel verrast door de hoeveelheid soorten koffie die je kunt bestellen. Je kunt de wereld aan verschillende koffiesoorten bestellen, van sterk tot zoet, en met melk, schuim of een siroop. Een espresso is echt voor iemand die gek is op de smaak van koffie, dit is namelijk een geconcentreerde koffie. Een americano wordt daarentegen weer wat minder sterk door de aanleg met heet water. Cappuccino is de bekendste koffie met melk. Deze heeft een romige textuur en het melkschuim is perfect gemaakt om mooie figuurtjes in te maken. De insta-waardige latte macchiato wordt gemaakt van verwarmde melk, melkschuim en espresso. Ook om thuis koffie te maken kun je verschillende soorten bestellen. Bij Coffeemeister vind je alle benodigdheden om thuis de lekkerste kopjes koffie te zetten. Welke is jouw favoriet?

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten