LifestyleIs een lease auto wat voor jou?

Is een lease auto wat voor jou?

Wil jij een nieuwe auto, maar vind je al die keus nogal overweldigend? Of, nog een scenario; is je auto écht aan vervanging toe, maar committeer je eigenlijk liever niet aan een compleet nieuw voertuig wat je dan weer tien jaar lang (of meer) moet onderhouden? Of-of, ga je binnenkort je gezin uitbreiden, en wou je dat er een goedkopere manier was om je auto in te ruilen, zonder meteen vast te zitten aan een nieuwe, zonder flexibele mogelijkheden? In al die scenario’s én meer is een lease auto, bijvoorbeeld occasion leasen, wellicht wat voor jou. Maar hoe werkt leasen?

Leasen 101

Steeds meer mensen leasen hun auto’s. Je moet leasen eigenlijk zien als het afsluiten van een huurcontract op een auto. Je betaalt een maandelijks bedrag, een soort premie, en in ruil daarvoor krijg je een voertuig. Vaak heb je, afhangend van het bedrijf waarbij je leaset, ook nog keus over wat voor soort auto én verschillende pakketten met eventuele extra’s. Dus; waarom leasen? Een van de grootste voordelen aan een auto leasen in plaats van bezitten, is dat veel verantwoordelijkheden niet langer op jouw bordje terecht komen. Jaarlijkse keuring? Zit vaak in het leasepakket. Onderhoud? Komt bij het bedrijf waarbij je least terecht. Waar ik me écht over verbaasde was het moment dat de accu van mijn lease auto er vorig jaar mee ophield; binnen een paar uur stond er een vervangend voertuig voor mijn deur en werd mijn ‘eigen’ auto gemaakt. Ik hoefde er niks voor te doen. Nog een belangrijk voordeel aan leasen is de flexibiliteit die het meebrengt. Als je een andere auto wil rijden, of opeens een grotere auto nodig hebt vanwege een gezinsuitbreiding, is er met je leasebedrijf veel makkelijker iets te regelen dan wanneer je een volledig nieuwe auto moet aanschaffen. 

Pros & cons

De grootste vraag die je jezelf moet stellen bij het leasen van een auto is; is het iets voor mij? Maar ook; past het in mijn budget? Het grote verschil met het kopen van een auto is dat die uitgave eenmalig is (behalve natuurlijk dingen als de brandstof en de wegenbelasting) en dat je bij een lease auto kleinere bedragen blijft uitgaven. Het is dus een langlopende uitgave waarbij je aan het eind geen auto bezit. 

 

Bekijk voor jezelf of de voordelen de eventuele nadelen overstemmen, maar overweeg het in ieder geval. Lease auto’s zijn voor veel mensen dé uitkomst. Ook voor jou?

Voor jou?

Laatste berichten

Gerelateerde berichten